Ünnepek

Sok ünnepnapunk van egy éven belül. Különböző alkalmakhoz, különböző ünnepek tartoznak. Az oldalon megtalálhatjuk eredetüket, jelentésüket, megtudhatjuk mikor mit ünneplünk. Az ünnepek közelebb hozzák az embereket egymáshoz. Együtt örülünk, nevetünk, emlékezünk és ajándékozunk.

Legutóbbi hozzászólások

  Nemzetközi ünnepek

  A zene ünnepe

  A zene ünnepe
  (június 21.)

  Franciaországból indult a Zene ünnepének kezdeményezése, Maurice Fleuret indítványozására. A francia zenetudós gondolata, hogy amint megérkezik a nyár, köszöntsük zenével, a világ minden táján. Felkérte indítványának elfogadására Jack Lang, kulturális minisztert, akiknek segítségével, 1982 óta június 21-én ünnepeljük a zenét.
  Ma már világméretű ez az ünnepnap. Európában a zene chartája megalakult és 1997-ben 12 európai ország és 16 város aláírta ezt a kezdeményezést.

  A Független Magyarország Napja

  A Független Magyarország Napja
  (június 19.)

  1991.június 19-én vonult ki hazánk területéről az utolsó szovjet katona. 50 év telt el mire újra függetlenné vált Magyarország.
  1958 júniusában végezték ki az ’56-os forradalom és szabadságharc vértanúit, 1989 júniusában temették újra Nagy Imrét és társait a mártíromságban, majd ’91 júniusában, a szovjet csapatok elhagyják Magyarországot. Méltán lett hát ez a nap A Független Magyarország Napja. Sokan ezt június 16-ra gondolják, összekeverve, azzal hogy június 16-a Az 1956-os forradalom mártírjainak napja.

  Föld napja

  Föld napja
  (április 22.)

  1970 április 22-én Amerikában megmozdultak az emberek a föld, a környezet védelméért és elérték hogy szigorú törvények szabályozzák a föld védelmében. Ez a mozgalom Denis Hayes nevéhez fűződik. 20 év alatt világmozgalommá nőtte ki magát ez a kezdeményezés és megalakult a Föld napja Nemzetközi Hírközpont.
  Ebben az évben Magyarországon létrejött a Föld Napja Alapítvány, az elsők között csatlakozva ehhez a kezdeményezéshez.
  Az alapítvány jelmondata: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
  A Föld napján, április 22-én különböző programokkal, felhívásokkal tesznek a Föld védelmében kezdeményezéseket: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és mindez már kiterjed az év többi napjára is.