Ünnepek

Sok ünnepnapunk van egy éven belül. Különböző alkalmakhoz, különböző ünnepek tartoznak. Az oldalon megtalálhatjuk eredetüket, jelentésüket, megtudhatjuk mikor mit ünneplünk. Az ünnepek közelebb hozzák az embereket egymáshoz. Együtt örülünk, nevetünk, emlékezünk és ajándékozunk.

Legutóbbi hozzászólások

  Vízkereszt

  Vízkereszt
  (Január 6.)

  vizkereszt

  Ezzel a nappal záródik a karácsonyi időszak. Egy új ünnepkör veszi kezdetét, mégpedig a farsangi idő. Hivatalosan ezen a napon szedjük le a díszeket a karácsonyfáról. A három királyok, Gáspár, Menyhért, Boldizsár ünnepe ez. Ezen a napon vízszentelés van, innen ered az ünnep neve. A IV. század környékén kezdett elterjedni a keresztényeknél, eleinte, mint Krisztus születésének ünnepe, majd keresztségének, a kánai menyegzőnek és a három király látogatásának ünnepe lett.
  A II. Vatikáni Zsinat helyre tette ezeket, az ünnepeket: január 6-a a három király látogatásának ünnepe vízszenteléssel egybekötve. Ekkor kezdődik a házszentelések időszaka is.
  A népi hagyományok szerint a lányoknak ez férjjósló napjuk. Az egész nap, vendégeskedéssel, énekléssel, vidámsággal, karácsonyfa-búcsúztatással és ehhez hasonló szokásokkal telik el.